Ben je gek op minimalistisch design in huis? Dan heb je misschien al eens gedacht aan verlichting met inbouwspots. In moderne gebouwen en museums zie je deze spotjes ook vaak in het plafond. Het zorgt er eigenlijk voor dat je geen losstaande lampen meer nodig hebt voor een spannend en ruimtelijk effect. Als je erover nadenkt om inbouwspotjes te kopen voor je interieur, ben je vast ook benieuwd hoe je ze installeert. Je kunt de installatie zelf doen, maar het ook overlaten aan de expert. Wat is de beste keuze? Dat ligt helemaal aan jouw budget, hoe handig je bent en wat je wensen zijn. Hieronder ontdek je de belangrijkste voor- en nadelen van inbouwspotjes zelf installeren.
Voordeel: zelf installeren is goedkoper
De belangrijkste reden voor veel mensen om zelf aan de slag te gaan in hun woning is vanwege een beperkt budget. Vakmensen kosten geld en niet iedereen heeft dat ervoor over. Door zelf klusjes in huis aan te pakken, kun je enorm besparen op een verbouwing of een eenmalig klusje. Dat geeft je bijvoorbeeld ook de ruimte om te kiezen voor materialen en spullen die echt helemaal naar je smaak zijn.
Hoewel inbouwspotjes installeren niet zo eenvoudig is als een hanglamp of zelfs een plafondlamp installeren, is het zeker geen onmogelijke klus voor mensen die weleens vaker iets in huis doen. Het is vooral belangrijk een goed stappenplan te volgen, de juiste gereedschappen te kopen, zoals een kabelstripper, lasklemmen en de juiste lengte bekabeling voor de inbouwspotjes die je hebt gekocht.
Als je alle stappen voor het zelf installeren van inbouwspotjes zorgvuldig wilt doornemen, kun je een kijkje nemen op de website van Ledinbouwspotsleds.be. Hier vind je ook de ledlampjes en schakelaars, zoals een bijpassende dimmer, waarmee je aan de slag kunt met deze klus.
Voordeel: je hoeft niet lang te wachten als je zelf klust
Een andere belangrijke reden voor doe-het-zelf-klussers om het plaatsen van inbouwspotjes niet uit te besteden is de wachttijd. Er is in België en Vlaanderen een nijpend tekort aan vakmensen, waardoor je zomaar een paar weken of zelfs maanden kunt wachten op een elektricien of andere vakman. Meestal moet je maar net geluk hebben dat je een vakman kent uit je familie- en vriendenkring. Door zelf de inbouwspotjes op te hangen, bespaar je enorm veel wachttijd en kun je sneller genieten van mooie ledverlichting in je badkamer, gang of zelfs woonkamer.
Voordeel: creatieve vrijheid en trots op je werk
Zelf klussen in huis is niet alleen een budgetvriendelijke keuze of een oplossing voor lange wachttijden, maar kan ook gewoon een leuke en praktische optie zijn. Zelf klussen is namelijk een bevredigend werkje als je er goed in bent. Je kunt na afloop van het zelf installeren van de lampjes een enorm trots gevoel krijgen als je je werk bekijkt. Bovendien kan het je helpen om andere klussen in huis ook aan te willen pakken. Omdat het een uitdagende klus is, met veel verschillende stappen, leer je er ontzettend veel van.
Daarnaast geeft zelf klussen je honderd procent de ruimte om te doen wat je zelf mooi vindt. Misschien besluit je halverwege de klus namelijk dat je aanvankelijke plan met de spotjes niet helemaal is wat je zoekt en pas je je project aan. Met deze creatieve vrijheid krijg je het resultaat naar wens.
Nadeel: de klus zelf klaren vraagt om de nodige kennis
Om inbouwspotjes zelf te installeren moet je eerst de stroom uitschakelen, de stroomkabels verbinden, de kabels over het plafond trekken en de spots één voor één installeren. Het aansluitschema varieert afhankelijk van of de spots een ingebouwde of externe trafo hebben. Een trafo is een apparaat dat de elektriciteit van het stopcontact aanpast naar de juiste sterkte voor je apparaten, zoals lampen.
Dit alles vraagt om de nodige kennis over elektriciteit en kabels. Deze klus vergt ook wat knip- en stripwerk van je kabels. Dat betekent dat je daar handig mee moet zijn. Bovendien is veilig werken enorm belangrijk. Natuurlijk kan er in principe weinig gebeuren als je zeker te weten de stroom uitschakelt, maar dan kun je alsnog fouten maken in de installatie die later gevolgen hebben voor je bekabeling in huis en zelfs je veiligheid.
Als je de kennis niet in huis hebt, kan het daarom verstandig zijn toch te wachten op een vakkundige installateur. Zo weet je zeker dat de plaatsing van de inbouwspotjes zorgvuldig en veilig gedaan wordt en dat alles perfect werkt.
Nadeel: sommige klusjes vragen om een vakman
Misschien ben je best handig en heb je al vaker gewerkt met uitdagende elektriciteitsprojecten. Toch hoef je daarom niet meteen te kiezen om zelf je project aan te leggen. Ten eerste is zelf iets maken tijdrovend. Hoewel je misschien bespaart op wachttijd, bespaar je niet op de tijd die je besteedt aan de klus. Het kan je zomaar een heel weekend kosten om het aan te leggen. En je wilt het ook niet langer uitstellen en terechtkomen in een programma als ‘Help Mijn Man is een Klusser’.
De vakman inhuren is dan een slimme oplossing om het klusje te klaren. Deze weet precies hoe de lampjes mooi afgewerkt kunnen worden in het plafond en kan eventueel ook stucwerk of andere bijpassende klusjes klaren om ervoor te zorgen dat je project helemaal perfect wordt gedaan.
Nadeel: gereedschappen aanschaffen is duur
Hoewel zelf klussen je aanmerkelijk kosten doet besparen op een klusje, moet je er ook rekening mee houden dat je gereedschappen moet aanschaffen. Een klusser heeft deze vaak al in huis en kan diens gereedschappen keer op keer hergebruiken. Misschien is het inbouwen van spotjes wel een eenmalige klus voor jou en zit je vervolgens met dure materiaal- en gereedschapsresten waar je niks meer mee doet. Dat is zowel zonde van de gereedschappen als van je geld.
Conclusie: zelf doen of de vakman?
Door zelf inbouwspotjes te installeren bespaar je kosten, kun je ze installeren wanneer jij dat wilt en heb je veel creatieve vrijheid en voldoening in je werk. Voor wie handig is en bereid is om te leren, is zelf installeren daarom aan te raden. Aan de andere kant vraagt de klus om technische kennis en nauwkeurigheid, en de risico’s van fouten kunnen groot zijn, zowel qua veiligheid als kosten.
Twijfel je over je vaardigheden of heb je niet genoeg tijd? Dan kan het verstandig zijn een vakman in te schakelen. Op die manier weet je zeker dat de installatie veilig en vakkundig wordt uitgevoerd. Uiteindelijk moet je vooral een keuze maken die past bij jouw wensen en vaardigheden. Vergeet vooral niet dat veiligheid voorop staat, als je twijfelt over je kennis over elektriciteit, laat dan het klusje aan iemand anders over.