red plant and white glass panel window

Bordeaux rood interieur in alle ruimtes van je huis

0 Shares
0
0
0

Geloven we sommige bronnen op het internet, dan wordt er ons verteld dat de RAL kleur van Bordeaux rood het dichtste bij die van ‘wijnrood’ in de buurt komt. En tja, eigenlijk klinkt dat ook niet heel onlogisch. Tenminste, als je er over nadenkt dat de naam van de kleur refereert naar de Franse streek Bordeaux, waar onder andere rode wijn vandaan komt.

Maar goed, hoe lekker wijn ook kan zijn, het is niet iets waar we het in deze blog over zullen hebben. Daarentegen gaan we het hebben hoe je de kleur Bordeaux rood in je interieur kan verwerken. Wat doet het met bepaalde ruimte sen mot je eerder denken aan accenten of aan gewoon een hele metamorfose in deze kleur. Alle antwoorden op je vragen en meer, zal je te lezen krijgen in deze blog.

Psyche van de kleur

Op voorhand willen wij je graag informeren over de psyche van deze kleur. Met andere woorden, wat er waarschijnlijk gebeurt als je bordeaux rood in een ruimte implementeert. Zo staat de kleur bekend om associaties met passie, kracht en verfijning. Het roep gevoelens op van warmte en intimiteit, waardoor het ideaal is voor ruimtes waar comfort en gezelligheid gewenst zijn. Alsof dat niet genoeg is, geeft de kleur in zekere mate ook nog een gevoel van grandeur en prestige toe. Voeg je het op de juiste manier toe aan een ruimte, dan is het perfect voor formele settings.

Toepassing in verschillende ruimte

De veelzijdigheid van Bordeaux rood komt tot uiting in zijn toepassing in verschillende ruimtes. We vertellen je graag wat de kleur in welke ruimte precies doet. Lees je mee?

#1 Badkamer

De ruimte waar in principe het minst vaak deze kleur wordt toegevoegd, is in de badkamer. Mensen kiezen daar geregeld toch voor wat lichtere kleuren of juist nog een stuk donkerder. Maar goed, kies je er wel voor, dan is het mooi om het te combineren met witte accenten. Ook zwart of een goudkleur zullen er goed bij passen. Die laatste tinten kan je bijvoorbeeld terug laten komen in zoiets als een kraan of de lijst van de spiegel. Als inspiratie bron hebben we onderstaande foto’s voor je geselecteerd.

#2 Woonkamer

Ja, de woonkamer. In principe kiezen mensen daar vaak voor twee opties. Of de muur wordt in die kleur geverfd, of de groter meubels in de ruimte krijgen die kleur. Mensen die voor een combinatie van beide kiezen, hebben vaak zo’n grote woonkamer, dat dat kan. Maak je namelijk een hele kleine ruimte in die kleur, dan kan het nogal benauwend op je afkomt. In elk geval zal het een warm en uitnodigend middelpunt maken, die woonkamer van jou.

#3 Keuken

Joehoeee, wat staat er op het menu vandaag? Wat dacht je ervan om in de ruimte waar wordt gekookt, een bordeaux rode kleur toe te voegen. Het is een onverwachte, maar welkome toevoeging, waardoor een sfeer van gezelligheid en gastvrijheid wordt gecreëerd. En nee, natuurlijk betekent het niet dat je gelijk alle keukenkastjes moet wrappen in een bepaalde kleur, want een muur volstaat ook al gewoon. Laat je anders inspireren door de foto’s die we voor je hebben geselecteerd. Dan snap je wel wat we bedoelen.

#4 Slaapkamer

Oelala. In de slaapkamer creëert de bordeaux rode kleur juist een gevoel van luxe en romantiek. Met name als je kiest voor een slaapkamer in een stijl als ‘hotel chique’, komt deze kleur fantastisch tot zijn recht. Van een headboard in die kleur tot een dekbed, hele muur of kleine accessoires: het is een toevoeging waarvan je niet wist dat je ‘m had willen hebben. Weet dat je met neutrale kleuren deze kleur wat ‘indamt’. Dat maakt het toch wat minder ‘in your face’, maar ga je wel all out, kijk dan eens of je goud en smaragd groen er mooi bij vindt staan.

Algemene tips

Waar je de bordeaux rode kleur ook wil toevoegen, we geven je tot slot graag nog een aantal tips mee. Deze hebben we onder verschillende onderwerpen neergezet, dus doe daar vooral je voordeel mee.

  • Materialen en texturen

De keuze van materialen en texturen kan de impact van Bordeaux rood in een ruimte versterken. Zachte stoffen zoals fluweel kunnen de diepte van de kleur accentueren, terwijl glanzende metalen accenten een vleugje glamour toevoegen. Houten elementen brengen warmte en textuur in evenwicht, waardoor een uitnodigende en gebalanceerde uitstraling ontstaat.

  • Verlichting en effecten

De juiste verlichting kan de nuances van Bordeaux rood tot leven brengen. Natuurlijk licht benadrukt de diepte en warmte van de kleur, terwijl kunstmatige verlichting verschillende sferen kan creëren, afhankelijk van de gekozen armaturen en lichtbronnen. Het spelen met licht en schaduw kan interessante visuele effecten creëren, waardoor de ruimte dynamischer en levendiger wordt. In elk geval is het goed om je te realiseren dat bordeaux rood de ruimte al gauw erg donker maakt. Wil je dat liever niet, werk dan met slechts bordeaux rode details.

  • Bordeaux rood in kunst en design

De invloed van bordeaux rood strekt zich uit tot de wereld van kunst en design. Van schilderijen tot sculpturen en meubelontwerp, deze kleur heeft kunstenaars en ontwerpers eeuwenlang geïnspireerd. Met zijn diepe en rijke tonen voegt bordeaux rood een element van drama en passie toe aan elke artistieke creatie. Dus, dan weet je dat je op die manier ook de kleur in je interieur kan laten terugkomen. Het is werkelijk waar prachtig!

Conclusie

Bordeaux rood is veel meer dan alleen een kleur; het is een statement van stijl, warmte en persoonlijkheid in het interieur. Met zijn diepe en rijke tonen voegt het een gevoel van luxe en verfijning toe aan elke ruimte. Of het nu gaat om een klassieke elegantie, hotel chique of in combinatie met lichte kleuren, bordeaux rood heeft de kracht om elke interieurstijl te verheffen en te verrijken.

0 Shares
Ook interessant