yellow sofa near wall

Hoe maak / meng je geel en hoe te gebruiken in je interieur

0 Shares
0
0
0

Als wij iets in de kleur geel zien, dan worden we direct blij. Het is de kleur van de zon, van de lente, van feest, van vrolijkheid. Breng je bijvoorbeeld geel aan in het interieur, dan zal het de ruimte opvrolijken. De mensen die binnenkomen worden overladen met een gevoel van vreugde en vitaliteit en de stemming wordt direct beter.

Wel zo handig als je dan weet hoe je de kleur geel in je interieur moet gebruiken. Zomaar een muur in geel verven is nou niet echt iets wat we je zouden willen aanraden. Wellicht komt dan ook de vraag in je op hoe je de kleur geel eigenlijk maakt of mengt. Zo sta je in, bijvoorbeeld, de verfwinkel niet met je handen in je haar omdat je niet weet welke kleuren je kan gebruiken voor het maken van het verfproefje. Nou ja, you get the point, laten we maar gauw verder gaan met de blog!

Geel in verschillende tinten

Zoals je nu waarschijnlijk al wel door hebt, staat geel bekend als een stimulerende kleur die geluk, optimisme en creativiteit kan uitstralen. Psychologisch gezien wordt het dan ook geassocieerd met vreugde, warmte en positiviteit. Wist je dat geel in heel veel verschillende tinten voorkomt? We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje:

  • Zachte tinten
    Onze favoriet, de pastel-achtige geeltinten. Het geeft een gevoel van zachtheid en comfort af. Het doet ons een beetje denken aan de lente, aan nieuw leven en aan alles wat je als ‘schattig’ kan classificeren.
  • Helder
    Nu ga je meer richting het zonnegeel of maïsgeel. Deze kleur komt veel sterker, veel eerder op je af dan de geel die we hierboven bespraken. Het is een kleur waar je juist energieker van wordt, in plaats van loom en traag. Met andere woorden, de kleur schreeuwt ‘zon’ naar je, in plaats van dat het als ‘zacht’ kan worden beschouwd.
  • Goudgeel
    Een goudgele tint is misschien wel de kleur die we het meest speciaal vinden. Deze diepe, warme tint straalt luxe en elegantie uit. Gebruik je dan ook teveel van deze kleur, dan kan het ietwat te posh lijken. Pas dus op met het gebruik van deze kleur.

En natuurlijk heb je naast deze veelvoorkomende tinten ook nog tinten als okergeel, mosterdgeel en briljantgeel. Echter zijn dit iets minder natuurlijke geelsoorten en wijden we hier niet een apart kopje aan. (Dat is onze mening en daar hoef je het natuurlijk niet mee eens te zijn…).

Hoe maak je geel?

Een beetje voor de hand liggende vraag als je het ons stelt, maar wel eentje die nodig is om meer inzicht in de kleur te verkrijgen. We zullen je meerdere manieren vertellen, zodat je daar ook weer kennis over hebt.

Traditionele manier

Traditioneel werd de kleur geel gemaakt met natuurlijke pigmenten zoals saffraan, kurkuma of gele oker. Deze pigmenten kon je dan mengen met bindmiddelen als olie of water, zodat je daarna verf kreeg. In principe kan je de gele kleur niet mengen, omdat het een primaire kleur betreft. Het is dus niet een kleur zoals oranje, die je kan verkrijgen door de kleuren geel en rood met elkaar te vermengen.

Dat klinkt misschien een beetje stom, but it is what it is. De verschillende kleuren geeltinten verkrijg je overigens door het ‘primaire’ geel met onder andere wit te mengen.

Moderne methoden

Hetgeen wat je echt wil bij het mengen van geel? Wat dacht je van door het gebruik maken van moderne methoden. Tegenwoordig wordt een kleur als geel gemaakt met behulp van synthetische kleurstoffen. Deze zijn verkrijgbaar in winkels voor kunstbenodigdheden. De kleurstoffen zijn vaak al zo specifiek dat ze zelfs al bepaald tinten geel aangeven of heel gemakkelijk tot bepaalde tinten geel kunnen worden gemengd. Fantastisch, nietwaar?

Hoe gebruik je geel in je interieur?

En dan nu de vraag waar je misschien al wel vanaf het begin van deze blog op zat te wachten: hoe gebruik je geel in je interieur? Goed, afhankelijk van de gewenste uitstraling en sfeer kunnen we je hier een antwoord op geven.

Geel als dominante kleur

Voor een gedurfde en opvallende look kan geel worden gebruikt als dominante kleur in een ruimte. Dit kan worden bereikt door het schilderen van een muur in een heldere gele tint of door het kiezen van gele meubels of bekleding. Je ziet een voorbeeld hiervan op onderstaande foto. Er is gekozen voor een soort mosterdgele kleur, dat in combinatie met het wit, groen en bruin een prachtige look geeft. Mocht je de hele muur in een kleur als deze willen verven, let dan goed op dat je niet de hele ruimte zo verft. De muren komen dan letterlijk op je af.

Overigens licht het er ook maar aan in welke geeltint je alles verft. Bij een pastelgeel zal het een stuk rustiger ogen als je een gehele ruimte in die kleur verft. Kijk maar eens op onderstaand voorbeeld. Het ziet er juist super schattig uit. Een pastelgele keuken? Waarom niet!

Gele accessoires en decorstukken

Naast verf en meubels kunnen gele accessoires en decorstukken een ruimte verlevendigen en een vleugje kleur toevoegen. Denk aan gele vazen, lampen, kussens of kunstwerken om een speelse en levendige uitstraling te creëren. Gele accessoires vinden wij heel erg leuk staan bij een een donkerblauw kleur, zoals we op de foto hieronder hebben gezet. Ook houttinten doen het vaak goed, net als groene accenten. Plaats lekker wat planten in de ruimte en zie at de kleuren letterlijk op je af komen! Hartstikke fijn, nietwaar?

Conclusie

Geel is een veelzijdige en levendige kleur die een essentiële rol kan spelen in interieurontwerp. Door op de juiste manier gebruik te maken van verschillende tinten geel en deze te combineren met andere kleuren, kan een ruimte worden getransformeerd tot een levendige en uitnodigende omgeving.

0 Shares
Ook interessant