Kan je rood en groen mengen?

0 Shares
0
0
0

Als er iemand gefascineerd is door kleur, dan zijn wij het wel. Vanaf de kennis waarom de lucht blauw is tot welke kleur er het beste in welk interieur past, we kunnen er niet enthousiaster over worden. Sterker nog, kleur is nog veel meer dan dat. Het heeft de kracht om emoties op te roepen en zelfs onze perceptie van de wereld om ons heen te veranderen. Prachtig, toch?

Goed, genoeg over ons, want we gaan in deze blog slechts in op de eigenschappen van kleuren en niet wat wij vinden van kleur. In het specifiek zullen we de vraag ‘kan je rood en groen mengen?’ behandelen. Wij zijn net zo nieuwsgierig als jij en zullen je niet langer afleiden tot het antwoord.

Rood en groen mengen, wordt…?

De vraag of je de twee kleuren kan mengen, is gemakkelijk te beantwoorden. Want ja, tuurlijk kan je het mengen. Een beetje een flauw antwoord, maar een betere vraag zou zijn: ‘wat gebeurt er als je groen en rood mengt?’

Om een antwoord op die vraag te vinden, zullen we eerst even wat dieper ingaan op het basisprincipe van kleurmenging te begrijpen. Kleuren kan je namelijk mengen op twee manieren: een additieve of subtractieve manier. We zullen het verschil wel even kort uitleggen, maar zullen ons verder met name richten op subtractieve kleurmenging.

Additief kleuren

Dit proces staat bekend als lichtmenging. Kleuren worden bij deze manier van vermenging gecreëerd door verschillende kleuren licht bij elkaar ‘op te tellen’. Je gebruikt het systeem bij een context waarbij licht de bron van kleur is, zoals beeldschermen en projecteren. De drie primaire kleuren in het additieve kleursysteem zijn rood, groen en blauw (RGB). Door de hoeveelheden van deze kleuren te vermengen zullen de kleuren ontstaan zoals we die verder kennen. Meng je rood, groen én blauw in evenwicht met elkaar, dan zal wit licht ontstaan. Mocht je met name rood en groen met elkaar mengen, dan zal het waarschijnlijk leiden tot een soort gele kleur.

Subtractief kleuren

Bij subtractieve kleurmenging zal je in plaats van licht juist pigmenten of kleurstoffen combineren. Je kent dit vast wel van verf, drukwerk of zelfs als hetgeen in de textielindustrie plaatsvindt. De primaire kleuren die hierbij horen, herken je als cyaan, magenta en geel *CMMY). Wanneer je deze kleuren mengt, krijg je secundaire kleuren, waaronder zoiets als rood groen en blauw. Het interessante aan deze subtractieve kleur is dat mengen van de primaire kleuren resulteert in een donkere kleur, vaak zwart/ bruin.

Rood en groen mengen? Doe maar niet

Nu je ongeveer begrijpt wat het basisprincipe van kleurmening is, zullen we ons richten op het mengen van rood en groen. Deze combinatie zal leiden tot interessante resultaten, al zal het wellicht niet je favoriet zijn. Eigenlijk kan je ervan uitgaan dat in de meeste gevallen een subtractief mengsel van groen en rood tot een bruine kleur zal leiden. Dat is vaak niet de kleur waarnaar je zoekt en daarmee wat teleurstellend. Volgens sommigen zou je in de juiste verhoudingen ook een kleur als grijs kunnen creëren. Echter is dat ontzettend moeilijk, al helemaal als je bezig bent met zoiets als verf. Een fractie teveel groen en je hebt het proces alweer ‘verpest’.

Experimenteren

Maar goed, als je toch wil experimenteren met groen en rood, dan ben je zeker vrij om dat te doen. Bij kleurmening draait alles om experimenteren. Er zijn vaak geen strikte regels die bepalen hoeveel je van een kleur moet hebben om een andere specifieke kleur te krijgen. Het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur en het doel van je creatieve project. Durf te experimenteren en denk niet in hokjes (of juist wel), zodat je unieke combinaties ontdekt. En als je dan iets hebt geprobeerd waar je tevreden over bent, vergeet dan niet op te schrijven wat je daadwerkelijk hebt gedaan. Het zou zonde zijn als je de volgende keer, óók wanneer je groen en rood mengt, niet meer weet welke verhoudingen moeten worden gebruikt.

Rood en groen op de muur

In kleurrijke interieurs kan het best zijn dat je het contrast van rood en groen nog weleens tegenkomt. Deze keuze wordt nog weleens onbewust gemaakt, omdat het van nature een erg leuk kleurcontrast oplevert. Groen en rood staan ongeveer tegenover elkaar in de kleurencirkel, wat tot een complementair kleurcontrast oplevert. Manieren hoe je dit contrast in je interieur kan verwerken, zijn de volgende:

  • Je verft een muur zonder raam in een groene kleur en zet daar als een soort statement een magenta-achtige bank voor. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld:
Een prachtige, bijna dromerige, maar statige indeling van de ruimte
  • Nee zeggen tegen een extra plant in huis kan je eigenlijk niet. De planten staan, zoals het voor jou ‘hoort’, in een beige-kleurige pot, vóór een knalrode muur. Lekker contrasterend, toch?
De beide kleuren komen meteen op je af

Zo zie je maar weer dat ook deze twee kleuren, die geregeld toch wel als ‘heftig’ worden ervaren in een huis, het prima doen op de muur. Je kan er ook nog altijd voor kiezen de muren lekker wit te laten en te gaan werken met LED-strips, waarmee je dan vervolgens een groene gloed in een kamer creëert, terwijl je rode accenten hebt aangebracht. Voor alles is immers een oplossing!

Conclusie

Dus, kan je rood en groen mengen? Absoluut! De vraag is alleen of je dat wil, mocht je dat op een subtractieve manier doen. Je zal in ieder geval voor verschillende bruintinten wel op het goede adres zijn. Jouw bereidheid om te experimenteren zal de sleutel zijn tot het creëren van die bruintint naar wens. Leuk, toch?

0 Shares
Ook interessant