A clay stained hand of a potter engaging in a craft work of pottery or molding

Klei Action, Lidl & meer Budget Keuzes

0 Shares
0
0
0

Welkom terug, lieve lezers. Het is tijd om je kennis weer wat bij te spijkeren, of je eigenlijk gewoon te informeren over een wel heel leuk onderwerp: klei. Kleien is zoiets wat je eigenlijk niet vaak doet, maar super leuk kan zijn. Niet alleen leuk voor kleine kinderen, nee, ook jíj zal er enig plezier alleen beleven.

Gezien je waarschijnlijk al in geen jaren hebt gekleid en eerst maar even wil kijken ‘of het wel iets voor je is’, wil je niet de hoofdprijs kwijt zijn voor dit spul. Vandaar zijn we op zoek gegaan naar budget vriendelijke kleisoorten. En je raadt het al, we hebben inderdaad een aantal varianten gevonden. Zo koop je al verschillende soorten klei bij de Action, al hoewel we ook hebben bekeken waar je dit spul nog meer vindt. Kan je niet wachten om aan de slag te gaan? Wacht dan niet langer en bekijk gauw naar welke winkel je nog kan sprinten, voordat deze sluit.

Klei Action

Wat dat betreft is de Action een walhalla voor het hele gezin. Wellicht wat stereotyperend omschreven, maar moeders kan haar ei kwijt bij alle accessoires voor het interieur, vaders vindt er de gereedschappen waar naar hij op zoek was en alle kinderen voelen zich thuis op de afdeling van het speelgoed. Bij dat speelgoed kan je een hele hoop klei vinden. Zelfs zo veel klei, dat we slechts een selectie zullen beschrijven van alles dat je kan kopen. Een selectie die goed aangeeft hoe het assortiment er in zijn geheel uitziet.

Home Deco boetseerklei

Prijs: €1,49
Inhoud: 500 gram

Op de voorkant van de verpakking staat een stapel stenen. Dat is dan ook exact het effect dat je met deze klei kan creëeren. Hoewel je natuurlijk de vorm zo kan maken zoals je het graag wil, droogt de klei op met een steenlook. In principe redelijk specifiek, maar in sommige gevallen is dat niet per se erg. Wat overigen sowieso allesbehalve ‘erg’ is, is dat de klei zonder oven uitdroogt. Het nadeel daarvan is, eerlijk is eerlijk, dat je de verpakking goed moet afsluiten als je niet alles in één keer gebruikt.

DécoTime polymeerklei

Prijs: €3,99
Inhoud: 18 x 20 gram

Polymeerklei is een kneedbaar materiaal dat bestaat uit zogeheten polymeercomposities. Je ziet het vaak in de meest uiteenlopende kleuren en het is erg geschikt om te kneden door de wat jongere handjes. Deze soort klei moet je bakken om het hard te laten worden, maar gelukkig kan dat gewoon in je eigen oven. Het leukste aan specifiek dit product is dat je maar liefst 18 verschillende kleuren krijgt aangereikt. Wat dat betreft een echt pareltje als je met meerdere mensen bent die allemaal wat anders in hun hoofd hebben om te maken.

Kleipotjes in uitdeelzak

Prijs: €2,99
Inhoud: 15 stuks

Mocht je een kind hebben die jarig is en graag wil trakteren, dan is dit in de lagere groepen van de basisschool een leuke traktatie. Je geeft iedereen een potje klei en hoeft ook niet rekening te houden met de 30 voedselallergieën en -intoleranties die elk kind tegenwoordig heeft. Wat ook erg leuk is, is dat er op de potjes allemaal bekende tv-figuren staan. Denk aan bijvoorbeeld iets als Paw Patrol! Super gaaf dus.

Klei Lidl

Op naar de volgende winkel waar ze klei verkopen. Althans, in dit geval kunnen we er beter ‘verkochten’ neerzetten. Zo stond het ons bij dat de Lidl meerdere soorten klei verkocht in verschillende sets, maar helaas zijn deze allemaal uitverkocht. Dat iets is uitverkocht, betekent overigens niet dat het voor altijd verdwijnt. Wellicht is er alweer iets te vinden op het moment dat jij deze blog leest. Klik daarom op onderstaande knop om zelf de voorraad te bekijken.

Let op! Het assortiment van de webshop is wel degelijk anders dan het winkelassortiment. Gezien dit soort producten waarschijnlijk eerder online worden verkocht, hebben we specifiek de knop van de webshop staan.

Andere budget keuzes

En waar kan je dan allemaal nog meer klei kopen? Nou, we hebben dit, zoals beloofd, voor je uitgezocht en zetten het hier graag nog eens voor je neer. Lees:

Klei Hema

De Hema. Och, wat is dat ook een winkel waar we ontzettend blij van worden.

zachte klei primair – 4 stuks

Prijs: €5,00
Inhoud: 4 potjes

Wist je dat kleien erg goed is voor het ontwikkelen van de fijne motoriek van kinderen? Het helpt hen kracht te krijgen in de vingers en hen vormen te laten creëren. In ieder geval zit je met deze set klei goed, ook als het gaat om het herkennen van (de primaire) kleuren. Wel raden we aan een kind alleen te laten kleien onder toezicht van een volwassene. Ook is het handig om de klei steeds in kleine porties aan te bieden. Je kind wil de klei namelijk ongetwijfeld gaan mixen en om te voorkomen dat alles één grote, bruine drap wordt, houd je dus een deel achterwege.

glitterklei – 4 stuks

Prijs: €6,50
Inhoud: 4 stuks

Mirror, mirror on the wall. Which one is the prettiest of them all?
Kijk dan wat een fantastische klei. Inderdaad, het is niet het goedkoopste product, maar het heeft wel glitters. En dat, dat maakt voor ons al een hele hoop goed. Hoewel het misschien niet de beste combi qua kleuren vormt, is het wél iets waar je mega veel plezier van zal hebben. Breng wat kleur aan in je huis met je eigen creaties, gemaakt van deze klei. Geen dank voor deze tip!

Witte Klei 1 Kilo – Blokker

Prijs: €10,43
Inhoud: 1 kilo

Maar liefst een kilo aan boetseerklei voor een tientje. Het is klei dat wordt gebruikt voor de meer uitvoerige projecten. Projecten waar je een goed ouder-kind moment van kan maken. Nadat het kunstwerk is geboetseerd en het is gebakken, kan je het hele moment nog verlengen met een goede verfsessie. Wel handig als je voor het boetseren de juiste accessoires in huis haalt en ook al verf hebt om alles direct door te trekken.

SES – Infinity boetseerklei – 12 kleuren was klei (180gr) – droogt niet uit – heldere kleuren – glutenvrij

Prijs: €3,75
Inhoud: 12 x 15 gram

Je leest het, weer een set met verschillende kleuren klei. En ja, je leest het ook, de klei droogt niet uit. Het is dus keer op keer opnieuw. te gebruiken om weer andere kunstwerken te van maken. Overigens leert de ervaring dat het uiteindelijk wel wat stugger en droger zal worden, maar in eerste instantie zal je daar niks van merken. Ietwat vreemd vinden wij de vermelding dat het glutenvrij is, want daarmee impliceert het deels dat het eetbaar is en dat is het absoluut niet.

Koopgids

Als je alles hebt doorgelezen en nog twijfelt, hebben de punten uit onderstaande koopgids wellicht waardevolle informatie. Informatie die je ervan zal overtuigen een bepaalde soort klei juist wel of niet aan te schaffen. Lees zelf maar eens!

 • Soorten klei
  Er zijn verschillende soorten klei beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken. De meest voorkomende soorten klei zijn:
  • Boetseerklei: Deze klei is ideaal voor handvorming en boetseren. Het is zacht en gemakkelijk te bewerken, en komt in verschillende kleuren.
  • Pottenbakkersklei: Dit type klei wordt gebruikt voor het maken van keramische potten en voor het draaien op een pottenbakkersschijf. Het is meestal grijs of rood van kleur en komt in verschillende temperaturen (laag, midden en hoog vuur) afhankelijk van het bakproces.
  • Polymeerklei: Dit is een synthetische klei die hard wordt wanneer het wordt verwarmd in een gewone oven. Het wordt vaak gebruikt voor sieraden en kleine sculpturen.
 • Het doel
  Bepaal waarvoor je de klei gaat gebruiken voordat je deze koopt. Boetseerklei is geweldig voor sculpturen en handgemaakte kunstwerken, polymeerklei kan je vaak steeds maar weer opnieuw blijven kleien, als je het niet bakt.
 • Kleur
  Kies een kleur die past bij je project. Boetseerklei is vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren, terwijl pottenbakkersklei meestal natuurlijk grijs of rood is, maar je kunt glazuur toevoegen om het te kleuren.
 • Hoeveelheid
  Koop voldoende klei voor je project. Het is vaak handig om wat extra klei te hebben voor het geval er iets misgaat. Vooral bij kinderen is een potje klei te veel echt niet overbodig.
 • Opslag
  Zorg ervoor dat je de klei goed opslaat om uitdroging te voorkomen. Bewaar het in een luchtdichte plastic zak of container wanneer je het niet gebruikt

We hopen dat je aan de hand van deze tips de juiste klei naar wens kan selecteren. Alvast veel plezier met kleien en laat die intrinsieke boetseerprins of -prinses in je naar boven komen.

0 Shares
Ook interessant