Ecru kleur als basis van je interieur

0 Shares
0
0
0

E-wattes? Precies wat wij dachten. Althans, dat is niet helemaal waar, maar we kunnen wel begrijpen dat je geen weet hebt van wat je je bij ‘ecru’ moet voorstellen. Gelukkig (als het al gelukkig is), kunnen we je vertellen dat je er vast niet van schrikt. Want, zo geven we je al even mee, ecru staat bekend als een zachte kleur, die bijna tegen het witte aanhangt.

Benieuwd geraakt naar deze kleur? Zelfs zo benieuwd geraakt dat je je afvraagt hoe je het in je interieur moet verwerken? Mooi zo, want in deze blog vindt je een antwoord op beide vragen. Niet omdat we je ergens van willen overtuigen, slechts omdat we ervoor staan te informeren van hetgeen je naar zoekt.

Wat is ecru voor kleur?

Een kleur die als een zachte omhelzing de ruimte binnenkomt. Een kleur die het gevoel van warmte en rust verspreidt. Een prachtige tint, waarvan de kleur ergens tussen het wit en beige ligt. Een prachtige tint, gezegend met de magische eigenschap om elk interieur om te toveren tot een oase van comfort en sereniteit.

Zie jij het al je voor je? Je stap binnen in een ecru-kleurig interieur. De muren zijn geverfd in een subtiel, crèmekleurig ecru, dat het zonlicht op een tedere manier weerkaatst. De ruimte voelt hierdoor licht en luchtig aan. Maar, er komt ook een warme gloed van de muur af, die je omhelst zodra je binnenstapt. Het is alsof je wordt verwelkomd door een oude vriend. Het is alsof je nooit meer anders wil.

Ecru in je interieur…

Vaak wordt er in een interieur al bij de basis een keuze gemaakt. Niet geheel toevallig is ecru daar ook aan te verbinden. Iemand kiest namelijk tussen een geheel witte basis of een ecru basis, waarbij het witte dus wat meer gebroken.

Helaas is het nog best moeilijk om ecru nou echt een definitie te geven. Want nee, het is geen wit en nee, het is ook niet meer hetzelfde als crème. Daardoor houden veel mensen het maar op de letterlijke betekenis van het woord, dat overigens uit het frans komt (lees: écru). Het gaat in dat geval letterlijk om de vertaling als ‘puur’ of ‘ongebleekt’. Mocht je kiezen voor een écru basis in je interieur, dan kies je voor een net wat afwijkende wit-beige tint (als we het zo goed omschrijven). Een voorbeeld geven we in onderstaande afbeelding:

https://nl.pinterest.com/pin/616148792795105088/

… je interieur in ecru(?)

Een opmerkelijke (of misschien wel niet opmerkelijke) eigenschap van ecru is de veelzijdigheid ervan. De kleur past namelijk naadloos bij verschillende interieurstijlen. Klassiek, modern of industrieel; je kan het zo gek niet bedenken of het zal ongetwijfeld bij hetgeen je naar opzoek bent. Of nou ja, er blijven altijd personen die echt voor wit willen gaan en in dat geval valt ecru toch echt wel af. Maar goed, ecru integreren in je interieur is zeker mogelijk. Alleen, hoe doe je dat eigenlijk?

#1 Slaapkamer

In je slaapkamer is rust essentieel. Waar sommigen daarom juist voorkeur geven aan een heel donker interieur, zodat ze zo lang mogelijk kunnen slapen in een donkere ruimte, zullen andere juist neigen naar al het lichte in hun kamer. Wakker worden met de zon op je gezicht is passender in een ruimte met een ecru kleur dan eentje met veel velvet en donkere muren.

Ecru in je slaapkamer pas je bijvoorbeeld goed toe door het te verwerken in je dekbed. De rest van je kamer versier je bijvoorbeeld met rotan-meubels en een witte (of gebroken witte) muur. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld:

#2 Woonkamer

De woonkamer is het kloppende hart van je huis. Het gebruik van de ecru-kleur in deze ruimte kan een uitnodigende en gezellige sfeer creëren. Denk aan een bank in deze kleur of misschien wel alle gordijnen/ raambekleding. Het is tegenwoordig erg hip en dus zal je in woonwinkels veel items in deze kleur kunnen vinden. Laat je overigens niet voor de gek houden! Binnen ecru bestaan wederom meerdere tinten, net zoals een kleur als groen dat bijvoorbeeld heeft. Je kan daarom best mixen en matchen met de tinten, zonder dat het zal storen.

#3 Keuken

Een keuken is vaak iets dat een vrij persoonlijke smaak heeft, zoals een badkamer dat onder andere ook heeft. Een tijdloze, neutrale look van deze ruimte creëer je door ecru accenten toe te voegen. Probeert het bijvoorbeeld te combineren met grijstinten of zoiets als diep blauw, waarmee een harmonieus effect kan worden gecreëerd. Het maakt in sommige gevallen zelfs dat het juist een luxueuze uitstraling heeft, zoals te zien is op de afbeelding hieronder:

Do-it-yourself, maar dan anders

Als je graag creatief bezig bent, kunnen we je verblijden dat er een tal van doe-het-zelfprojecten bestaat, waarmee je ecru in je interieur opneemt. Denk aan het verven van oude meubelstukken of heemaken van handgemaakte kussenslopen. Verbind mooie franjes aan je kussensloop of ga voor een combinatie met een andere kleur en we weten bijna zeker dat het zal leiden tot een succesvolle uitkomst.

Over die kleuren gesproken: welke kleuren passen eigenlijk goed bij ecru?

Eigenlijk past ecru bij ontzettend veel, dan we llniet alle kleuren in ons kleurenpalet. Het is immers een kleur die vaak aan de basis van een interieur staat. Laat het nu net zo zijn dat alle mensen anders zijn en er veel smaken bestaan, mocht het dus om het interieur gaan. Dus, ja, je kan ecru met bijna alle kleuren combineren. Echter wordt het vaak in combinatie met grijstinten, crème-kleuren, bruintinten, koraal en dergelijken gecombineerd. Dat omdat men de rust en het harmonieuze effect van ecru graag willen behouden. Een knalrode kleur past daar net wat minder goed bij.

Aan de slag!

Mocht je van plan zijn ecru toe te passen in je interieur, dan wensen we je alvast veel succes. Het is zeker de moeite waard, want de ruimtes stralen een gevoel van tijdloze elegantie uit. Je huis wordt een plek waar je kan ontspannen aan de drukte van het dagelijkse leven. Je zal genieten van de eenvoud en het comfort van de schoonheid. Ecru is een kleur die spreekt zonder woorden, een kleur dat vrede en geborgenheid naar binnen haalt.

0 Shares
Ook interessant