blue textile in close up photography

Zo voeg je indigo kleurige elementen aan je interieur toe

0 Shares
0
0
0

Wat leuk! Je mag waarschijnlijk een huis/ kamer/ ruimte inrichten en bent benieuwd wat de kleur ‘indigo’ met je interieur doet. Indigo? Is dat niet gewoon een chique woord voor ‘donkerblauw’. Nou, misschien kan je dat zo stellen, maar wij vertellen je waarom het eigenlijk niet zo is.

Verder zullen we je natuurlijk laten zien hoe je deze kleur in je interieur toepast. Want, alles leuk en aardig, maar dat is nu eenmaal waar het in deze blog eigenlijk met name omgaat. Nouja, laat je vooral lekker leiden door alle informatie die je ziet. De inspiratie zal je brengen naar hetgeen je op zoek was. Ennûh, laat je even weten hoe jouw eindresultaat is geworden? We zijn hartstikke benieuwd!

De kleur van sereniteit

Indigo neemt een speciale plaats in op het gebied van kleuren, met zijn diepe, rustgevende tonen die gevoelens van rust en introspectie oproepen. Al sinds jaar en dag wordt de kleur gewaardeerd vanwege het zeldzame karakter en associatie met wijsheid. Het voegt in ruimtes dan ook een vleugje elegantie toe aan elke ruimte. Vanuit psychologisch oogpunt is het bekend dat indigo ontspanning en kalmte bevordert, waardoor het een ideale keuze is voor ruimtes waar je tot rust wil komen en nieuwe energie wil opdoen.

Waar voeg je de kleur toe aan je interieur?

Het is niet aan te raden om ‘ineens’ een hele muur indigo kleur te geven. Het is namelijk een vrij donkere soort blauw en het doet veel met de ruimte. Daarentegen is het wel een echt statement wat je ermee bewerkstelligt. Maar goed, op wat voor manier voeg je het dan wel toe aan je interieur?

#1 Tijdloos

In principe is de kleur vrij tijdloos, wanneer je het toevoegt aan als elementen in een vrij licht interieur. Denk aan een indigo bank, een indigo beeld of een klein bureautje in dezelfde kleur. Voeg wat gouden elementen toe aan en creëer gelijk een heel chique gebeuren, naar waar je wellicht al die tijd op zoek was. Pas trouwens wel een beetje op met die gouden accenten, want een te groot aantal van dat, zal weer leiden tot een kitscherig uiterlijk.

Om je wat meer te laten zien van wat we nu precies bedoelen met ‘indigo accenten’, hebben we even een aantal afbeeldingen voor je opgezocht. Bekijk:

#2 Japandi

Japandi is een ontwerp-esthetiek die Japanse minimalisme combineert met een soort warmte. Het benadrukt eenvoud, functionaliteit en natuurlijke elementen, en creëert harmonieuze ruimtes. Strakke lijnen, neutrale kleuren en opgeruimde indelingen zijn typisch. Meubels zijn vaak minimalistisch maar gezellig, vaak met gebruik van hout en andere organische materialen. Japandi omarmt het concept van “wabi-sabi”, waarbij schoonheid wordt gevonden in imperfectie. Het is een fusie van twee rijke ontwerptradities, die rust en balans biedt in hedendaagse leefomgevingen. In principe krijg je een beetje het ‘sad beige’ gevoel bij het interieur, maar het past wel degelijk goed bij indigo accenten. Kijk zelf maar eens.

#3 Met de nadruk op…

Nu ben je wellicht ook nieuwsgierig naar wat er met de ruimte gebeurd, wanneer je bijvoorbeeld hele muren in deze kleur gaat verven. Het eerste wat we je willen meegeven, is dat het donker is. Heel erg donker. Het mooiste is daarom eigenlijk dat je een muur kiest welke altijd in de zon staat, omdat je op die manier op een natuurlijk manier toch wat lichter wordt. Dat indigo trouwens een ‘koele’ kleur is, omdat het een blauwtint betreft, is niet helemaal waar. In combinatie met bepaalde houtsoorten en oranje-bruintinten, wordt het juist heel erg gemoedelijk.

Indigo in combinatie met andere kleuren

Ja, het is zeker nog best lastig om nou de juiste kleur bij een indigo kleur te combineren. Want waar indigo op zichzelf een veelzijdige en verfijnde kleur is, is het essentieel om deze in balans te brengen met complementaire tinten. Dit doe je om te voorkomen dat de ruimte overweldigend aanvoelt. Je kan denken aan:

  • Indigo combineren met helder wit voor een frisse, moderne look.
  • Mix indigo met aardse, neutrale tinten zoals taupe of beige voor een meer ingetogen sfeer.
  • Het opnemen van metalen accenten, zoals goud of messing, in een indigo ruimte zal juist een vleugje glamour aan de ruimte toevoegen.

Om ervoor te zorgen dat je interieur er altijd aantrekkelijk ut blijft zien, is het belangrijk om het goed te onderhouden. We bedoelen daarmee dat je het opgeruimd houdt, de muren regelmatig bijwerkt wanneer er witte bubsjes ontstaan en goed schoonmaakt om te voorkomen dat indigo stoffen verkleuren of vervagen. Afhankelijk van de kwaliteit van de accessoires, kan je misschien overwegen de indigo accessoires uit direct zonlicht te houden.

Waarom indigo niet hetzelfde is als donkerblauw

Indigo en donkerblauw zijn weliswaar vergelijkbaar, maar ze zijn niet hetzelfde vanwege verschillen in oorsprong en kleurtonen. Indigo is traditioneel afgeleid van de indigoplant en heeft vaak een diepere, rijkere tint dan standaard donkerblauw. Bovendien kan indigo variëren in verzadiging en ondertoon, soms met subtiele hints van paars of groen. Donkerblauw daarentegen is een algemenere term die een breed scala aan diepblauwe kleuren kan omvatten, maar het heeft niet de historische of culturele connotaties die indigo heeft.

Conclusie

Het toevoegen van indigo kleur aan uw interieur is een eenvoudige en effectieve manier om een gevoel van warmte en verfijning te creëren in elke ruimte van je huis. Of je nu kiest voor subtiele accenten of gedurfde statement stukken, indigo is een tijdloze kleurkeuze die een blijvende indruk zal achterlaten. Experimenteer met verschillende texturen, patronen en tinten om een unieke en persoonlijke uitstraling te creëren die past bij jouw eigen stijl en persoonlijkheid.

0 Shares
Ook interessant