Wist je dat je in 1912 tot aan 1948 mee kon doen aan de Olympische Spelen als kunstenaar? In dit tijdsbestek zagen ze de kunst namelijk als sport. Dit kwam allemaal vanuit de visie van de oprichter van de Olympische Spelen, namelijk Baron Pierre de Coubertin. Hij was een echte kunstliefhebber en was daarom van mening dat een echte olympiër zowel een sporter als kunstenaar kon zijn. Niet alleen kunstenaars in de schilderkunst konden hieraan mee doen, maar ook beeldhouwen, architectuur, literatuur en muziek werd onder het mom van kunst gezien. Wil jij beginnen met schilderen? Dit kan nogal overweldigend zijn en niet alleen omdat de schilderkunst om veel precisiewerk en de juiste materialen vraagt. Ook het mengen van kleuren kan in eerste instantie voor veel verwarring zorgen. Benieuwd naar hoe je de kleur paars mengt? Lees dan snel verder!
Het mengen van rood en blauw
Het begint allemaal bij het mengen van de primaire kleuren. Deze bestaan uit de drie basiskleuren die je aanschaft als beginner in de schilderkunst. Omdat je deze kleuren niet kunt creëren door ze te mengen, is het belangrijk om deze kant en klaar aan te schaffen. Na het aanschaffen van deze drie basiskleuren, heb je de eerste stap al gezet. Maar wat zijn precies die drie primaire kleuren? Deze bestaan uit de kleuren rood, geel en blauw. Binnen de schilderkunst is Mondriaan groot geworden met deze drie primaire kleuren. De schilderijen van Mondriaan zijn wereldwijd ontzettend populair geworden, dus waarschijnlijk herken jij ook enkele van zijn wereldbekende kunstwerken. Mondriaan nam deel uit van ‘de Stijl’, een groep kunstenaars die teruggingen naar de essentie van de kunst. Maar wat is precies de essentie, of ook wel de basis, van pure abstractie? Het antwoord hierop was volgens hen eenvoudig: de drie primaire kleuren. Met deze primaire kleuren, samen met rechte lijnen en hoeken, werd de waarheid van de kunst gevisualiseerd. Niet alleen Mondriaan is met dit gedachtegoed groot geworden, ook voor jou geldt hetzelfde! Begin namelijk met het aanschaffen van de drie primaire kleuren, zodat je uit deze drie kleuren jouw gewenste kleur kunt mengen: paars!
Paars als secundaire kleur
Door het mengen van primaire kleuren creëer je de zogenoemde secundaire kleuren. Paars is een secundaire kleur. Maar welke primaire kleuren moet je mengen om de kleur paars te krijgen? Door de primaire kleuren rood en blauw te mengen, krijg je paars. Maar de kleur paars bestaat nooit uit één kleur, je hebt namelijk meerdere verscheidenheid ook binnen deze kleur. Door bijvoorbeeld meer blauw toe te voegen dan rood, krijg je een geheel andere kleur paars dan wanneer je meer rood toevoegt in plaats van blauw. Door hiermee te experimenteren, kun je nog veel meer verschillende kleuren creëren. Wees dus niet bang om hiermee te experimenteren en probeer verschillende soorten kleuren te mengen zodat je ze uiteindelijk kunt vergelijken met elkaar. Lees hieronder meer over het creëren van tertiaire kleuren!
Verschillende kleuren paars
Maar wat zijn tertiaire kleuren dan precies? Dit zijn geen drie verschillende kleuren, maar minstens zes verschillende kleuren. Je kunt deze kleuren creëren door zowel een primaire kleur als een secundaire kleur met elkaar te mengen. Ze zijn minder onderscheidend als primaire en secundaire kleuren, maar net zo belangrijk als je wilt beginnen met schilderen. Zo kun je bijvoorbeeld blauw-paars creëren, door de secundaire kleur paars te mengen met de primaire kleur blauw. Door paars te mengen met de primaire kleur rood, krijg je eerder een rood-paarse tint. Het is dus belangrijk om je af te vragen welke tint paars je wilt creëren. De kleurenwiel van Winsor en Newton visualiseert al deze tinten paars. Door je eerst te verdiepen in een kleurenwiel kun je vervolgens beter begrijpen hoe je het best kunt beginnen met het mengen om jouw perfecte kleurencombinatie te krijgen. Je kunt ook van tevoren experimenteren met het mengen van blauw en rood door een mengpalet aan te schaffen. Probeer eens verschillende hoeveelheden uit, zodat je verschillende kleuren paars kunt creëren en gebruiken vanuit je mengpalet.
Complementaire kleur van paars
Nu bestaat er ook nog zoiets als complementaire kleuren, maar welke zijn dat dan precies? Zoals je nu al weet, creëer je secundaire kleuren door primaire kleuren te mengen.Toch meng je altijd twee soorten primaire kleuren om een secundaire kleur te krijgen. Wil jij bijvoorbeeld paars maken, dan meng je blauw met rood. Maar welke rol neemt de kleur geel dan precies in bij deze kleurencombinatie? Omdat de kleur geel niet gebruikt is voor het creëren van paars, is geel de complementaire kleur van paars. Een complementaire kleur staat compleet in contrast met jouw gecreëerde kleur. Door hiermee te experimenteren, kun je ook contrasten in jouw schilderwerk nog beter uit laten komen. Heb jij toevallig weleens zilvershampoo gebruikt? Zilvershampoo wordt niet alleen gebruikt door senioren om de grijze kleur in hun haar te perfectioneren, maar ook door steeds meer jongeren. Als je jouw haar namelijk blondeert, kan het na een tijdje wat gelig uitvallen. Een gele gloed in het haar ontstaat vaak door de hoeveelheid oxidatie van de pigmenten in het haar. Deze gele gloed kun je neutraliseren door zilvershampoo, omdat deze shampoo paars van kleur is. Doordat paars de complementaire kleur is van geel, wordt deze kleur geneutraliseerd.
De geschiedenis van paarse verf
Maar wat is precies de betekenis achter de kleur paars? Paars staat in het algemeen voor luxe. Het representeert het gevoel van stijl, rijkdom, maar ook van spiritualiteit. Wist je dat de kleur paars vroeger vaak gedragen werd door mensen met een elitaire positie? Dit heeft ook zijn redenen, omdat namelijk ooit de paarse verf het duurst was onder alle verfkleuren. Dit kwam doordat de paarse verf destijds van schelpen werd gemaakt. Om dit paarse pigment te krijgen, moesten er maar liefst vier miljoen schelpen worden vermalen. Omdat jarenlang de paarse kleur zo moeilijk te verkrijgen was, verklaarden de Romeinen deze kleurstof als een statussymbool. Romeinse keizers droegen bijvoorbeeld paarse toga’s. Sterker nog, toen Julius Caesar aan de macht was, mocht niemand deze kleur dragen op hem na. Ook later nog bleek de kleur paars favoriet te zijn van ook het koninklijk huis. Elizabeth I droeg namelijk deze kleur ook naar haar kroning banket in 1559. In het algemeen werd status namelijk aangetoond met kleur gedurende de Middeleeuwen in Engeland. Boeren, knechten en ambachtslieden droegen vaak aardetinten, zoals de kleuren bruin, beige, grijs en geel. De fellere en diepere kleuren moesten namelijk uit het buitenland komen, wat ertoe leidde dat de elite van de samenleving deze kleuren droegen. De koningin van Engeland, Elizabeth I, liet ook haar kist draperen in paars fluweel. Sindsdien staat de paarse kleur voor koningschap in de westerse samenleving. Dit had allemaal te maken met dat de paarse kleur ooit de duurste was onder de verfkleuren. Gelukkig is deze paarse kleur tegenwoordig wat goedkoper terug te vinden in onze winkels. Tegenwoordig zit er veel verscheidenheid in de kleur paars, denk bijvoorbeeld aan de kleur aubergine dat weer heel anders is dan de kleur lila. Toch weerspiegelt in het algemeen de kleur paars nog steeds luxe en creativiteit. Merken zoals Yahoo, Andrélon en Mika hebben van deze kleur hun identiteit gemaakt.
Paarse kledingstukken
Scholieren en studenten dragen paars op paarse vrijdag, maar waarom eigenlijk? Dit gebeurt uit solidariteit met de lgtb+ community. Sinds 2010 dragen studenten ieder jaar op de tweede vrijdag van december de kleur paars. Dit is een actiedag om seksuele diversiteit te steunen en om te laten zien dat alle geaardheid geaccepteerd wordt. Maar waarom paars? In de regenboogvlag komt de kleur paars voor en staat voor ‘spirit’, vandaar dat deze kleur gekozen is als kleur die het karakter van deze beweging symboliseert. Helaas worden er nog steeds wereldwijd kinderen gepest op scholen vanwege hun geaardheid en sekse, dus het is belangrijk dat deze dag aandacht krijgt voor een veilige sfeer op elke school. Wist je dat deze dag in de Verenigde Staten en in Canada gevierd wordt op een andere dag, namelijk de derde donderdag van oktober? Wil jij je favoriete shirt paars maken? Dit kun je ook doen door textielverf te kopen! Als je een wit shirt hebt, kun je een paarse textielverf kopen. Maar wat kun je het best doen als jouw t-shirt blauw is? Dan kun je jouw kennis over het mengen van kleuren toepassen. Ook bij het verven van kleding, moet je namelijk de regels voor het mengen van kleuren volgen. De oorspronkelijke kleur van het t-shirt kun je zien als de kleur die je kunt mengen met een andere verf om uiteindelijk de derde kleur, in dit geval paars, te creëren. Wil je van jouw blauwe kledingstuk een paars kledingstuk maken? Dan kun je met rode textielverf de kleur paars creëren. Als je van een rood kledingstuk een paars kledingstuk wilt maken, heb je dus blauwe textielverf nodig. Let er wel op dat je de verf altijd eerst test voordat je het gaat gebruiken. Omdat er zoveel verscheidenheid bestaat binnen de kleur paars is het altijd handig om eerst de verf te testen. Op deze manier krijg je uiteindelijk jouw perfecte kleur paars!