Hoe meng je bruine verf, met welke kleuren?

0 Shares
0
0
0

Al meer dan duizenden jaren lang gebruikt de mensheid verf om te schilderen. Denk hierbij aan het schilderen van grotten tot aan paleizen. In de prehistorie werd er al geschilderd met verf, wat verf al meer dan 15.000 jaar oud maakt. Er werden vaak dieren geschilderd zoals zwijnen en paarden. Wist je dat deze verf destijds gemaakt werd van bijvoorbeeld aardpigmenten? Vandaar dat deze schilderijen vaak bestonden uit aardetinten zoals rood en bruin. Tegenwoordig kunnen we op een andere manier gemakkelijk kleuren mengen om bruine verf te krijgen, maar welke kleuren precies? 

Het mengen van primaire kleuren

Als allereerst is het belangrijk om de primaire kleuren betere te begrijpen. De primaire kleuren bestaan uit de drie basiskleuren waarbij het allemaal begint. Het is belangrijk om deze kleuren aan het begin gelijk aan te schaffen, omdat je deze kleuren niet kunt creëren door ze te mengen. Deze basiskleuren zijn rood, blauw en geel. Je kunt deze kleuren ook helderder maken door wit toe te voegen. Probeer hier eerst mee te experimenteren, zodat je er binnen no time gevoel voor gaat krijgen. Door het mengen van primaire kleuren creëer je de zogenoemde secundaire kleuren. Benieuwd naar wat er gebeurt als je alle primaire kleuren met elkaar mengt? Dan krijg je bruin!

Licht of donker bruin

Maar hoe kun je jouw bruine kleur lichter of donkerder maken? Voor een perfect bruine kleur moet je alle primaire kleuren evenveel mengen met dezelfde hoeveelheden. Wil je de bruine kleur wat lichter maken? Voeg dan wat wit toe aan jouw gemengde bruin. Je kunt beginnen met het toevoegen van een kleine hoeveelheid wit, totdat je de perfecte lichtbruine kleur hebt die jij wenst. Maar hoe maak je donkerbruin? Dit kan door zwarte verf toe te voegen aan de bruine kleur. Toch behoort zwart niet tot de primaire kleuren, maar wel het makkelijkst om jouw kleur donkerder te maken. Wist je dat er slechts één persoon op de wereld de meest zwarte verf mag gebruiken? Deze zwart wordt ook wel de ‘Vanta Black’ genoemd. Het absorbeert maar liefst 99,96% van het licht dat erop schijnt, wat de verf pikzwart maakt. Een Brit genaamd Anish Kapoor heeft deze verf uitgevonden en erop licentie gevraagd. Maar maak je geen zorgen, want voor het mengen van een donkere bruine tint, voldoet elke zwarte kleur. Ook hierbij geldt dat je het best kunt experimenteren met kleine hoeveelheden, voordat je de fout maakt dat de kleur straks te donker is. Je kunt namelijk niet zo makkelijk meer terug, maar wel altijd nog extra zwart toevoegen aan de kleur. Door een dioxazine paarse kleur toe te voegen in plaats van zwart, krijg je een koelere kleur donkerbruin. Maar wanneer kies je voor een donkere en wanneer kies je voor een lichtere kleur bruin? Donkere bruintinten zijn vaak beter voor ‘s avonds. 

Betekenis van bruin

Bruin wordt gezien als een kleur van de aarde, die al eeuwenlang gedragen wordt. Vandaar dat de kleur staat voor standvastigheid en vakbekwaamheid. De kleur straalt productiviteit en efficiëntie uit. Vanuit de Middeleeuwen werd de kleur bruin gedragen door ambachtslieden en knechten, omdat de fellere en diepere kleuren vaak vanuit het buitenland moesten komen. Nog steeds dragen harde werkers die niet van te veel poespas houden, graag de kleur bruin. Maar tegenwoordig is de kleur bruin ook helemaal terug te vinden in modetrends. Het kan gezien worden als de basiskleur die altijd kan. Vandaar dat de kleur bruin in niemands garderobe mag ontbreken. Toch verschilt het per persoon welke kleur bruin jou het best kan staan. Dit heeft ook te maken met de ondertoon van de kleur bruin. Lees hieronder alles over de verschillende bruintinten, zodat je erachter kunt komen welke bruine tint jou het best staat.

Bruintinten

Nu je weet dat de kleur bruin het nieuwe zwart is, weet je ook dat het niet aan bruine kledingstukken mag ontbreken in jouw kledingkast. Bruin is niet meer weg te denken binnen de laatste modetrends. Maar er zijn verschillende tinten bruin, van een meer chocolade kleur tot aan taupe of camel. Als je de verschillende bruintinten begrijpt, wordt het ook gemakkelijker om de juiste bruine kleur naar wens te mengen. Hierbij is het belangrijk om bewust te zijn van het feit dat er koele en warme bruintinten bestaan. Koele bruintinten hebben een roze en blauwe ondertoon. Warme bruintinten hebben eerder een gelige ondertoon. Dit is ook logisch, want hoe meer blauw je toevoegt aan de bruine kleur, hoe koeler de kleur wordt. Daarentegen krijg je een warme bruintint door meer geel toe te voegen aan de kleur. Door te experimenteren met het mengen van de primaire kleuren kun je eindeloze tinten bruin creëren. 

Koele bruintinten

Ben jij in het algemeen meer fan van koele bruintinten? Dan kun je deze goed combineren met kleuren zoals roze, paars, blauw en lila. Als je begint met schilderen, zijn deze combinaties handig om in je achterhoofd te houden. Binnen de koele bruintinten heb je twee soorten categorisaties, namelijk de koel-diepe en de koel-lichte kleuren. De koel-diepe bruintinten worden gezien als winterse kleuren, omdat deze bruintinten ook wat donkerder zijn. Koel-lichte bruintinten daarentegen zijn meer zomerse kleuren, waarbij de bruintinten nooit te donker zijn. 

Warme bruintinten

Staan warme bruintinten jou beter of wil je liever werken met warmere kleuren in jouw volgende schilderwerk? Dan is het belangrijk om te onthouden dat je deze kleuren het best kunt combineren met kleuren als oranje, warm geel en oker. Ook binnen de warme bruintinten bestaan er twee soorten groepen, namelijk de warm-diepe en de warm-lichte kleuren. Hierbij worden de warm-diepe kleuren gezien als herfstkleuren, die wat donkerder uit mogen pakken. De warm-lichte kleuren daarentegen zijn lentekleuren, die je goed kunt combineren met andere warme en heldere kleuren. 

Bruin mengen met verschillende kwasten

Als je eenmaal het mengen van de bruine verf onder de knie begint te krijgen, zijn er nog andere tips & tricks waar je rekening mee kunt houden. Allereerst is het belangrijk om niet alleen kleine, maar ook middelmatig grote kwasten aan te schaffen. Hiermee kun je een flinke klodder verf aanbrengen als bijvoorbeeld onderlaag. Door grotere kwasten aan te schaffen kun je het doek makkelijk en snel vullen zonder dat je al te lang blijft hangen op de details. Later kun je nog met een andere kleinere kwast de details toevoegen aan jouw schilderij. Maar waar ga je precies details aan toevoegen? Daarvoor is het belangrijk om goed na te gaan waar je precies de aandacht op wilt leggen. Wat moet hetgeen zijn wat het meest sprekend is in jouw schilderij? Schilder je bijvoorbeeld een portret, dan kunnen bepaalde details in het gezicht een duidelijke gezichtsuitdrukking creëren. Vind jij dit minder belangrijk, maar wil je eerder dat de houding van een persoon eruit springt? Probeer dan bijvoorbeeld met contrasten en met composities te werken. Probeer eerst te experimenteren met deze detaillering voordat je al gelijk op het doek begint te werken. Hierdoor zul je waarschijnlijk ook minder bang zijn om fouten te maken. Wees daarbij ook bewust dat een goede voorbereiding de helft van het werk is. Je kunt dus bijvoorbeeld voordat je begint goede referenties zoeken van wat je precies wilt afbeelden. Hiermee geef je jezelf wat ruimte om ook fouten te maken. 

Klein of groot

Maar dan is de vraag: begin je op een groot of klein doek? Het kan wellicht overweldigend zijn als je op een groot doek begint. Vandaar dat we aanbevelen om te beginnen op een kleiner doek, zodat het minder complex is. Het is belangrijk om niet te veel van jezelf te eisen aan het begin. Probeer bijvoorbeeld te beginnen met een landschap, wat vaak niet al te moeilijk is. Doordat er in een landschap veel bruine en aardse tinten terug te vinden zijn, kun je ook goed oefenen met het mengen van bruin. Het schilderen van personen kan wellicht nog te geavanceerd zijn. Probeer niet van alles tegelijk te doen, maar jezelf de ruimte te geven om te groeien in de schilderkunst. Geen enkele kunstenaar was binnen één dag zo getalenteerd, want vaak kost het jaren voordat je het schilderwerk pas echt onder de knie krijgt. Maar wees niet bang, ook jij komt daar!

Gids met bruintinten

Vind jij het nog steeds lastig om de juiste kleur bruin te mengen? Dat is compleet logisch, omdat er ook zoveel verscheidenheid bestaat binnen de kleur bruin. Als hulpmiddel kun je wellicht een pantone-formula gids aanvragen. Deze gidsen worden ook vaak binnen de grafische industrie gebruikt. Je kunt alle kleurreferenties van alle bruintinten terugvinden in deze gids. Je kunt deze gids zowel online kopen als in de winkel. Zodra je deze gids hebt aangeschaft, kun je de gewenste bruine tint uitzoeken. Ben jij op zoek naar een bruine tint met een rode ondertoon? Dan kun je het best kijken naar de bruintinten in de magenta kaart. Of ben je op zoek naar een beige tint, zodat je huidskleur kan creëren? Bekijk dan de kaart met beige tinten. Zodra je de juiste kleur bruin hebt gevonden in de gids, kun je verhoudingen opzoeken om deze kleur zo goed mogelijk na te bootsen. Je kunt een meetinstrument gebruiken om de precieze verhoudingen na te streven. Zo’n gids kan je helpen met het gevoel krijgen voor bruintinten, maar uiteindelijk adviseren wij ook altijd om te experimenteren met het mengen van je eigen kleurverhoudingen. 

0 Shares
Ook interessant