Is wit een kleur?

0 Shares
0
0
0

Is wit een kleur? Nou, nee. Niet als we het gros van de mensen moeten geloven. Waarom er toch over wordt getwijfeld heeft er alles mee te maken dat anderen juist wel vinden dat het zo is. De vraag of wit een kleur is heeft kunstenaars, wetenschappers en filosofen al eeuwenlang geïntrigeerd.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kwestie. We proberen een antwoord te vinden op de vraag of wit nu wel of niet als een kleur kan worden beschouwd. Naast het antwoord op deze vraag zullen we ook nog andere relevantie informatie aan je leveren. Lees je gauw verder?

De wetenschap van kleur

Om ‘de’ vraag te beantwoorden, moeten we eerst begrijpen wat kleur eigenlijk is. Kleur is het visuele effect dat ontstaat wanneer licht met verschillende golflengtes onze ogen bereikt. Ons oog bevat cellen die kegeltjes worden genoemd en die gevoelig zijn voor verschillende golflengtes van licht. Wanneer deze kegeltjes worden gestimuleerd, ervaren we kleur.

Licht zelf, dat is wit. Door de breking ervan ontstaan de kleuren zoals we die van de regenboog kennen. Zoals de regenboog? Ja, zeker. Dat is namelijk ook niets anders dan een breking van het ligt. Zonlicht wordt gebroken (dispersie) en weerkaatst in de regendruppels in de lucht. De regendruppels fungeren als kleine prisma’s en creëren zo de karakteristieke boog van kleuren die we kennen als een regenboog. De kleuren zijn gerangschikt van rood aan de buitenkant tot violet aan de binnenkant.

Het spectrum van kleuren

Het kleurenspectrum omvat een breed scala aan kleuren, van rood en oranje tot geel, groen, blauw en paars. Elk van deze kleuren heeft een specifieke golflengte van licht die ermee correspondeert.

Zo kennen we bijvoorbeeld de kleurencirkel om te verklaren hoe alle andere kleuren dan de ‘standaard’ kleuren kunnen ontstaan. Kijk maar:

In het midden staan de primaire kleuren, namelijk rood geel en blauw. Meng je een twee van die kleuren met elkaar, dan krijg je afhankelijk van de combinatie groen, violet en oranje. Afhankelijk van de verhoudingen waarmee je die kleuren weer mixt, zal je andere kleuren krijgen. Een mengsel van allerlei kleuren zal leiden tot bruin. Maar waar past wit in deze cirkel?

Nou, die plek voor wit is er niet, net zoals er geen plek is voor zwart (daar komen we later nog op terug).

Het ontbreken van kleur

Maar als we dan willen begrijpen waarom sommige dingen toch wit lijken, moeten we ons weer eventjes richten op wit in de wetenschap. Want, wit is eigenlijk de afwezigheid van kleur. In tegenstelling tot andere kleuren in het spectrum, heeft wit geen specifieke golflengte. In plaats daarvan bevat wit licht alle golflengtes van het zichtbare spectrum in gelijke hoeveelheden. Wanneer al deze golflengtes bij elkaar komen, ervaren we wit licht.

Wit licht en reflectie

Een interessant aspect van wit is dat het wordt gegenereerd door reflectie. Voorwerpen die er wit uitzien, weerkaatsen al het licht dat erop valt. Met andere woorden, ze absorberen geen specifieke golflengtes van licht, wat resulteert in de perceptie van wit.

En hoe zit dat dan bij zwart?

Maar als wit geen kleur is, is zwart dan wel een kleur? Nou, ook hierop is het antwoord kort en krachtig en dat is ‘nee’. Want waar wit eigenlijk soort van de kleur in perfecte harmonie betreft, is zwart juist het tegenovergestelde en weergeeft het de afwezigheid van licht. Zwart kan je niet creëren met de kleuren uit de kleurencirkel, hoe hard je ook je best ervoor doet. Maar hoe kan dan toch dat je bijvoorbeeld in kunst zwart ziet en dus ook wit?

Nou, wetenschappelijk gezien zijn zowel zwart als wit geen kleur. Maar, de beide ‘kleuren’ hebben culturele en symbolische betekenissen die het tot belangrijke elementen maken in zowel kunst als samenleving. Het blijf een boeiend onderwerp van discussie en interpretatie.

Het gevoel van wit en zwart

Dat mensen het als kleur zien, heeft dus veel te maken met het gevoel dat mensen erbij hebben. We zetten voor je op een rijtje waar de meeste mensen beide kleuren mee associëren. Lees:

  • Wit
    Wit staat voor zuiverheid en helderheid, reinheid en onschuld, frisheid en het serene. Wit kan ook een gevoel van rust en vrede oproepen. Wit is een populaire keuze in interieur en kleding, vanwege het ‘wow-effect’, zowel qua rust als eye catcher (denk maar eens aan een bruidsjurk). Dus, over het algemeen wordt het, ondanks de nietszeggendheid, beschouwd als een kleur die positieve en emoties bij de meeste mensen oproept.
  • Zwart
    Bij de kleur ervaren de meeste mensen gevoelens van mysterie, diepte en het onbekende, maar tegelijkertijd ook elegantie. Het heeft namelijk een tijdloze aantrekkingskracht en wordt daardoor nog weleens geassocieerd met formaliteit en luxe. Tegelijkertijd kan zwart ook een gevoel van somberheid en wou oproepen. De perceptie van zwart hangt sterk af van de context en culturele betekenis. Zo staat voor sommige zwart gelijk aan de dood. Erg zwaarmoedig, terwijl het voor sommige juist weer geldt als een afslankende kledingkeuze.

Met andere woorden: gevoel is relatief. Toch is er van veel kleuren wel een bepaald algemeen ‘gevoel’ toe te schrijven. Rood betekent voor velen namelijk liefde, groen staat voor natuur, geel voor de zon, oranje voor Nederland, blauw voor kou en ga zo maar door.

Conclusie

In de wereld van kleuren is wit een uniek fenomeen. Wetenschappelijk gezien is het geen kleur, maar het heeft diepgaande symbolische en culturele betekenissen die het tot een belangrijk element maken in kunst en samenleving. Of wit nu een kleur is of niet, houd het gewoon lekker bij je eigen gevoel. Als jij het zo vindt, than so be it.

0 Shares
Ook interessant